Därför är det bra med recept online

Ett nytt sätt att få recept på medicin är att söka hjälp online – utan att behöva prata i telefon eller delta i en videochatt. Du kan få ditt recept efter en liten stund, och sen beställa hem den medicin du behöver. Förutom att det går snabbt och är enkelt slipper du smittorisken som kan finnas på en vårdcentral.

Vi har förmodligen alla varit där någon gång och insett att vi behöver en medicin, men att det blir svårt både att hinna få tag på och att besöka vårdcentralen. Därför är det en god nyhet att det går att få recept online.

Hur fungerar det?

Att skaffa recept online är väldigt enkelt. Du fyller i ett formulär där du berättar om din situation, så att en läkare kan bedöma vad det är för medicin du kan behöva. Efter att läkaren gått igenom ditt formulär kan du få ett recept, ofta så snabbt som efter en kvart. Sen kan du hämta ut medicinen på ett apotek eller beställa den online. Du behöver inte prata i telefon eller delta i en videochatt, utan får en väldigt enkel och snabb bedömning.

Går det att få alla sorters medicin?

I nuläget är det bara vissa besvär som kan bedömas på det här sättet, och det går bara att få mediciner som behandlar just de problemen. Är läkaren som gör bedömningen osäker på vad det egentligen är för problem du har, eller om hen anser att en fysisk undersökning kan behövas, kommer du att hänvisas till en vårdcentral. Du kan gå till din vanliga vårdcentral, men en del av nätläkarna har också öppnat egna mottagningar som du kan gå till i de fallen.

Undvik att bli smittad

De största fördelarna med det här upplägget är att det går så snabbt och att du enkelt kan få ett recept. Dessutom kan du undvika att bli smittad av något, vilket alltid är en risk när du går till en vårdcentral. De flesta blev medvetna om den risken under covidpandemin, men även under andra perioder när smittsamma sjukdomar är mycket aktiva kan det vara en risk. Det här är ett problem som du slipper om du väljer att skaffa recept online istället. För att undvika smittorisker helt kan du välja att beställa medicinen online, så slipper du även den smittorisk som kan finnas på ett apotek.