Så återhämtar du dig bäst efter sjukdom

När du är sjuk behöver du stötta kroppen för att du ska kunna återhämta dig på ett bra sätt. Att äta bra mat och sova är viktiga saker för återhämtningen. Det är även viktigt att ta det lugnt med träningen för att inte belasta kroppen för mycket.

Oavsett vilken sjukdom som du har drabbats av är det viktigt att du tar hand om dig själv för att återhämta dig optimalt. När du har en sjukdom påverkas kroppen mer eller mindre och när du är på bättringsvägen behöver du stötta kroppen för att återhämtningen ska bli bra. Om du har en sjukdom som kräver medicinering kan du smidigt förnya recept på nätet. När du förnyar recept på nätet gör du det enkelt för dig själv eftersom det krävs mindre av dig än att gå till en vårdcentral.

Viktigt att följa läkarens rekommendationer

När du har fått ett recept med en angiven dos för medicinen är det viktigt att följa de rekommendationerna. För att läkemedlet som du har fått ska fungera optimalt är det viktigt att du följer läkarens anvisningar. Om du vill avbryta din behandling eller har några andra frågor och funderingar ska du inte tveka att kontakta en läkare som kan ge dig rådgivning. Att ha en dialog med vården när det kommer till medicinering är alltid bra. Du kan även vända dig till apotekspersonal för att få rådgivning kring själva läkemedlet. Alla läkemedel som är utskrivna på recept är personliga och dosen är anpassad efter dig och ditt sjukdomstillstånd. Därför ska ingen annan än du ta medicinen du fått utskriven. Om du avbryter behandlingen i förväg bland annat dina besvär återkomma igen.

Stötta kroppen med bra kost

Förutom att ta läkemedel som läkaren har rekommenderat kan du även göra andra saker för att stötta kroppen i återhämtningsprocessen. Att äta bra mat är väldigt viktigt för att du ska återfå krafterna efter en sjukdomsperiod. Olika infektioner i kroppen tar energi från dig och om du är sjuk en längre period påverkas även din ämnesomsättning. Att äta mycket frukt och grönt är bra för att ge kroppen hälsobringande ämnen. Ät färgglada frukter och grönsaker, mycket av nyttigheterna finns i färgpigmentet. Det är även fördelaktigt att äta bra fett som finns i exempelvis avokado, nötter och fet fisk. Kosten som du äter är väldigt viktig för hur snabbt kroppen kan komma tillbaka efter en sjukdom. Förutom maten är det även viktigt att du prioriterar sömnen både under tiden du är sjuk och när du håller på att återhämta dig.

Mat som är bra för återhämtning:

  • Proteinrika livsmedel som exempelvis baljväxter.
  • Bra fetter.
  • Mycket frukt och grönsaker i olika färger.

Ta det lugnt med träning och sjukdom

Generellt är det inte bra att träna när du är sjuk. När du har vissa sjukdomssymptom kan det vara farligt att träna hårt. Kroppen behöver få en chans att vila och fokusera på att läka från den aktuella sjukdomen. När du är på väg att återhämta dig och bli frisk kan du börja med lugna promenader för att successivt trappa upp träningen när du känner dig starkare.