Må bättre med träning och omega-3

Vill du skaffa dig en hälsosammare livsstil? Träning och kost är två saker som direkt påverkar ditt välmående. Med regelbunden träning och med rätt näring, exempelvis omega-3, kommer du att må bättre. Här hittar du de bästa tipsen!

Många vill leva hälsosammare och helt enkelt må bättre. Det är dock lätt att fastna i dåliga rutiner med stress, skräpmat och mycket stillasittande. Kom ihåg att du inte behöver göra drastiska förändringar för att uppnå skillnad. Du behöver exempelvis inte springa maraton eller lägga om kosten helt för att må bättre. Med små förändringar i form av kosttillskott och daglig motion kommer du långt. Läs mer om hur du kommer igång.

Få i dig rätt näring

Kosten är avgörande för att du ska ha tillräckligt med energi för att orka träna, jobba och göra annat i vardagen. Att äta hälsosamt kan vara lättare sagt än gjort. För att säkerställa att du får i dig tillräckligt med näring kan du därför ta kosttillskott. Ett tillskott med Omega3 är exempelvis bra för hjärtat, hjärnan och synen. Omega-3 är en grupp essentiella , med vill säga livsnödvändiga, fettsyror. Kroppen kan inte själv producera omega-3 och därför måste vi få i oss det från kosten eller tillskott. Omega-3 och andra fleromättade fetter har många funktioner i kroppen. De behövs bland annat för att minska risken för blodproppar, reglering av blodtrycket och uppbyggnaden av celler. Omega-3 kan påverka dina träningsresultat genom att stimulera muskeluppbyggnaden. Studier visar att omega-3 kan hjälpa äldre kvinnor att uppnå optimal träningseffekt. Dessutom är omega-3 bra för immunförsvaret tack vare dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Med andra ord är omega-3 till ett bra kosttillskott både för allmän hälsa och träningsprestation.

Utöver tillskott med omega-3 finns det många bra kostråd som kan bidra till en hälsosammare livsstil, bland annat:

  • Undvik skräpmat, godis, kakor, läsk och annat med tomma kalorier.
  • Säkerställ att du får i dig tillräckligt med antioxidanter i form av vitaminer och mineraler.
  • Ät inte för mycket, men ät tillräckligt. Frossa inte i mat, men se alltid till att du får i dig tillräckligt med mat så att du blir mätt. Ät mycket frukt och grönt samt vegetabiliska oljor, fullkorn, fisk, nötter och baljväxter.

Säkerställ att du får regelbunden motion

Utöver en bra kost och kosttillskott är det viktigt att du rör på dig. Du behöver som sagt inte börja med extremsporter eller hårdträna varje dag för att uppnå de positiva effekterna. Daglig motion, gärna 30 minuters pulshöjande aktivitet, räcker gott och väl för att du ska må bra. Det gäller framför allt om du har ett stillasittande jobb, exempelvis framför datorn.

Många tycker att det är svårt att få in träning i livspusslet. Jobb, barn som ska hämtas i skolan och skjutsas samt hushållssysslor tar all tid. Med kreativa lösningar går det att få in mer motion i vardagen. Kanske kan du träna på lunchen? I stället för att dricka kaffe i fikarummet kan du och en kollega gå på en promenad med kaffemuggarna. Du kan även testa att cykla till jobbet för att få din dagliga motion. Ta trapporna istället för hissen och hitta andra tillfällen när du kan röra på dig. Många små ändringar kommer att resultera i ett hälsosammare liv.