Därför är sömnen viktig efter träning

För att kroppen ska kunna återhämta sig efter träning spelar sömnen en viktig roll. Det finns många negativa konsekvenser av för lite sömn. Bland annat kan prestationsförmågan under träningspassen försämras.

Något som spelar en stor roll för träningsresultaten är sömnen. Det är dock många som underskattar sömnens betydelse för återhämtning efter träning. Att ha en bra säng är en grundförutsättning för att du ska kunna sova bra. Att välja säng kan dock vara ett svårt uppdrag. Ett tips är att kolla in Carpe diem sängar om du vill ha en riktigt bra säng. Det finns många olika varianter att välja mellan både när det kommer till fasthet och höjd på sängen. Fördelen med Carpe diem sängarna är att de i exklusiv kvalité. Sängarna är även skapade för hand. Det viktigaste när det kommer till säng och sömn är hitta en säng som passar dig och din kropp, då kommer du sova allra bäst.

Sömnen är viktig för din träningsprestation

Sömn är extremt viktigt för både din mentala och fysiska hälsa, för prestation i vardagen och för inlärningsförmågan. Om du inte får tillräckligt med sömn kan du inte prestera på topp. Du kommer prestera sämre i flera olika aktiviteter men du kommer även att störa blodsocker- och aptitregleringen. Det negativa konsekvenserna av för lite sömn kan du få redan efter fyra dygn med dålig sömn där du sover färre n sex timmar. Det optimala är att du får 7-9 timmars sömn per natt.

Negativa effekter av dålig sömn

För en person som tränar kan sömnbrist leda till en försämring av den fysiska prestationsförmågan. Återhämtningsförmågan kan också bli försämrad efter hårda pass. En annan konsekvens är att immunförsvaret kan bli nedsatt. Kroppssammansättningen kan också påverkas negativt och då riskerar du att få mer kroppsfett eller får större svårigheter att bli av med det. För dig som tränar konditionsidrott kan det räcka med en natts dålig sömn för att prestationsförmågan ska bli sämre. Det beror på att hjärnan sänder ut signaler till kroppen om att aktiviteten är mer ansträngande än vanligt trots att dina muskler, ditt hjärta och lungor har den vanliga kapaciteten. Det är exempelvis bättre att sova än att stiga upp tidigt för träning på morgonen.