Friskare, starkare och gladare med kajakpaddling

Att glida fram över vattenytan och vara ett med dina omgivningar är en av de härligaste och mest givande upplevelserna du kan vara med om. Oavsett om du paddlar kajak till havs, på sjöar eller kanske utmed stadens kanaler finns det alltid mycket att se och uppleva, och det är ett nöje som har med sig många hälsofördelar.

Kajakpaddling blir allt populärare och uppskattas av alla typer av människor. Beroende på aktivitet och var du paddlar finns det olika sorters kajaker att välja bland för att du ska kunna fokusera på det du verkligen gillar att göra. Några exempel är:

• Fiskekajaker – extra stabila och ibland utrustade med pedaler, vilket ger dig fria händer.
• Havskajaker – längre och har ofta roder för att göra manövreringen lättare
• Uppblåsbara kajaker – får plats i en väska och är ett perfekt alternativ för dig med lite plats

Träning för kroppen och sinnet

Det finns ett stort antal hälsofördelar med kajakpaddling och om du undrar över det rent fysiska är det framförallt musklerna i överkroppen som får jobba mest. Armarna, axlarna och de övre ryggmusklerna får rejäl träning, såväl som hela din core. Beroende på hur du paddlar kan du också få upp konditionen rejält med kajakpaddling, exempelvis genom att köra intervallpass eller att satsa på snabbare paddling. Som med all träning är det bra att variera på hur du paddlar, och du kan till exempel köra en dag där du avverkar en längre sträcka och en annan där du paddlar kort och snabbt.

Även om du paddlar kajak för det rena nöjets skull får du i dig massor med frisk luft och sysslar med något avstressande. Forskning har visat att förutom träning har naturen en oerhört lugnande och anti-depressiv effekt på människor och när du paddlar på en skogssjö eller utefter en kust får du verkligen en rejäl dos av miljön omkring dig. Det ger dig tid för reflektion och låter dig uppskatta det enkla i livet: en vacker strand, ljudet av havet, fågelsång. Kajakpaddling är också en rolig social sysselsättning och ett kul sätt att umgås med familj och vänner på.

Lär dig paddla rätt

Om du inte är särskilt van vid att paddla är det en god idé att lära dig vissa grundtekniker, inklusive hur du ska paddla och hur du kan komma i kajaken om du trillar i vattnet. Det är viktigt att sitta rätt för att vara så stabil som möjligt och för att undvika onödig belastning, och din paddel bör vara anpassad för din längd och styrka. Du kan be en erfaren paddlare visa dig eller se på instruktionsvideor online för att lära dig olika tekniker. Oavsett vilken teknik som passar dig bäst är det alltid viktigt att du lär dig arbeta med hela kroppen och inte bara paddla med armarna. Det är också viktigt att du tränar mycket på själva manövreringen, särskilt om du ska paddla till havs eller där det är strömt, då du måste kunna styra kajaken snabbt vid behov. Kommer det en stor våg eller en flytande trädstam gäller det att kunna agera snabbt. Med lite övning blir du snabbt duktig, och får en givande sysselsättning för livet.