Så äter du hälsosamt utan krångel

Hälsosam mat som ger kroppen den näring den behöver är viktigt för en bra hälsa. Att fokusera på bra råvaror och att planera kommer göra det enklare att välja de mer hälsosamma alternativen. Även om du äter hälsosam mat finns det utrymme för goda saker.

Att äta hälsosamt låter väldigt simpelt men i verkligheten är det inte helt enkelt att få bättre matvanor. Men det finns faktiskt bra och enkla tips som är lätta att införa i vardagen. Exempelvis kan du med en mandolin enkelt byta ut pastan mot morot eller zucchini. En mandolin är perfekt att göra andra saker tunna som lök, vitlök och andra grönsaker som du kan äta i sallader eller som tillbehör. Någonstans har du nog ganska bra koll på vad som är bra och hälsosam mat och vad som inte är det. Men att veta något och göra det är inte samma sak. Att äta hälsosamt kräver en del rutiner och planering i början men samtidigt behöver det inte vara krångligt.

Planera veckans måltider

Att planera är ett enkelt sätt för att äta nyttigare och hälsosammare. På helgen innan en ny vecka startar är det perfekt att sätta dig ner och planera veckans måltider. När du planerar är det mycket större chans att du faktiskt kommer att genomföra det. Sedan åker du och storhandlar för att du ska ha alla ingredienser hemma. Fyll skafferiet med massa hälsosamma saker och undvik att köpa hem massa godsaker som du kan frestas av.

Välj godsaker vid utvalda tillfällen

Att äta hälsosamt handlar mer om att lägga till än att välja bort och införa förbud. Fokusera på vad du får äta och att göra god måltider av grönsaker, fullkorn, osötade livsmedel och bra matfetter. Sedan finns det inga förbud mot söta saker men du ska välja dina tillfällen med omsorg när du ska äta sådant. När du eliminerar sockerbovar i din vardag som exempelvis müsli och sötad yoghurt kommer lite godis på helgen eller en bulle inte göra någon stor skillnad. Sedan när du äter dig mätt på bra mat som innehåller den näring som kroppen behöver kommer du inte att vilja äta lika mycket socker längre.