Träna rätt med peppande ljudböcker

Musik och träning går ofta hand i hand. Ofta handlar det om musik som motiverar eller peppar dig att köra på lite extra. Ljudböcker kan också vara ett alternativ, men på lite annorlunda sätt. Framför allt för lite ”lugnare” träning som promenader eller yoga-pass kan en god, avslappnande ljudbok ge lite extra guldkant.

Varje app har olika utbud, så börja med att kolla Ljudboksappar.se och se över vilken app som passar bäst för dig. Kom ihåg att de flesta erbjuder någon form av prova-på-erbjudande så att du enkelt och billigt kan jämföra. Många erbjuder både e-böcker och ljudböcker så att du enkelt kan skifta mellan att läsa som vanligt och sedan övergå till ljudbok när du vill.

Underhåll eller utbilda dig själv

En fördel med ljudböcker under träning är att du slår två eller tre flugor i en smäll. Du förbättrar ditt språk och blir mer allmänbildad. Lyssnar du på facklitteratur kan du också få bra utbildande kunskap. Om du går på svenskkurser och svenska inte är ditt modersmål är det fantastiskt bra med ljudböcker för att lära sig grammatik och uttal – det spelar egentligen ingen roll vilken typ av ljudbok det gäller.

Var inte rädd för att stänga av ibland

En av de många fördelarna med ljudböcker är att de går att ha i bakgrunden när du gör något annat – till exempel:

  • Tränar
  • Promenerar
  • Diskar
  • Hugger ved
  • Städar

Det är dock också viktigt att komma ihåg, att multitasking inte alltid nödvändigtvis är positivt. Att kunna fokusera på en sak i taget är värdefullt på många sätt. Att se en film och sitta med mobilen samtidigt, är ett praktexempel på när man inte tar in särskilt mycket från något. Å andra sidan är kanske aktiviteten att diska särskilt givande, så att slänga in en spännande deckare, episk fantasyroman eller historisk biografi i hörlurarna kan knappast skada.

Var inte rädd för att ibland lämna hörlurarna hemma på promenaden förresten. Att vara ensam med sina tankar under en frisk morgonpromenad i skogen eller parken är underskattat. Våra sinnen mår bra av att kunna få vila ibland.