Så byter du till en bättre vårdcentral

Något som många glömmer bort att kolla i emellanåt är hälsan. Känner du dig trött och ofokuserad kan det vara bra att göra en hälsoundersökning. Då kan läkarna se om du har låga värden eller om det är något annat som inte stämmer.

Det är alltid bra att göra en extra kontroll hos läkarn med jämna mellanrum. Bor du i en storstad som Göteborg finns det många olika vårdcentraler att välja mellan. Du kan enkelt byta vårdcentral i Göteborg om det skulle vara så att de inte erbjuder hälsokontroll. Det är enklare än vad du tror att byta vårdcentral.

Hitta en vårdcentral som erbjuder det du behöver

Många stannar hos samma vårdcentral som de har haft i flera års tid. En av anledningarna kan vara att de känner sig trygga med just den vårdcentralen och därför inte vill byta. När du flyttar har du oftast samma vårdcentral kvar om du inte själv väljer att byta. Det kan göra att resvägen blir väldigt lång beroende på var du bor. En annan anledning till att byta vårdcentral kan vara att din nuvarande vårdcentral inte erbjuder de tjänster och kontroller som du önskar.

Enkelt att byta vårdcentral

Idag är det väldigt enkelt att byta vårdcentral och du behöver inte ens lyfta luren för att göra det. För att byta vårdcentral behöver du bara logga in på appen 1177.se och se vilka vårdcentraler som finns tillgängliga. När du valt en vårdcentral behöver du fylla i en listningsblankett och sedan lämna in denna till den vårdcentral som du är intresserad av. För de som bor i Göteborg kan detta också göras online via 1177.se.

Tips på hur du kan hitta rätt

När det gäller att välja rätt vårdcentral är det nästan omöjligt att veta vilken som passar dig bäst. Du kan till exempel välja en vårdcentral som ligger nära där du bor och som erbjuder de tjänster och kontroller som du önskar. Det går även att fråga runt bland dina grannar eller bekanta och höra vilken vårdcentral som de har. På så sätt kan du få lite personliga åsikter vilket kan underlätta valet av vårdcentral. Det finns även vissa vårdcentraler som erbjuder flerspråkiga läkare vilket många uppskattar. Detta kan också vara en orsak till varför du vill byta vårdcentral. Skulle du inte välja en vårdcentral kommer du automatiskt att bli listad på den vårdcentral som ligger närmast ditt boende.

  • Välj en närliggande vårdcentral
  • Fråga grannar och bekanta om vilken vårdcentral de har
  • Välj vårdcentral efter dina behov

Fördelar med att vara listad

Det finns många fördelar med att vara listad på en vårdcentral. Ett förslag som håller på att ses över är att du ska kunna få samma läkare vid varje besök på den vårdcentral där du är listad.

”Alla i Sverige ska få välja en fast läkarkontakt på vårdcentralen.” från tidningen SvD.

Utöver detta förslag betalar du även mindre än om du skulle gå till en annan vårdcentral där du inte är listad. När du byter vårdcentral behöver du inte säga till din gamla utan enbart höra av dig till den vårdcentral som du vill gå till. Flyttningen sker sedan automatiskt efter att du har fyllt i de dokument som krävs. Det är med andra ord inte en jobbig process att byta.